På vei utfor stupet?

Vi har nå kommet til slutten av januar, og diverse nyttårsforsetter har snart fått leve i en måned, dersom de da ikke er brutt allerede og du er tilbake i dine gamle vaner. Det gikk ikke i år heller. Men dersom du fremdeles jobber med din forandring av vane kan det dessverre være at du nærmest er dømt til å mislykkes. Ikke fordi du ikke har «den rette motivasjonen» eller er viljesterk nok. Det kan rett og slett være at kroppen begynner å stritte imot fordi forsettet medfører for stor belastning. Å slutte blir rett og slett en naturlig konsekvens dersom forandringen blir for stor.

Si at du har valgt å begynne å trene, med et utgangspunkt som relativt utrent. Du har som så mange andre latt deg lokke til et tilbud om medlemskap på et treningssenter. Du har bestemt deg for å trene tre ganger i uken, med en blanding av spinning, gruppetrening i sal og litt styrke. Eller du har til og med tatt steget med å kjøpe personlig trening. Nå skal det trenes! I tillegg skal du passe mer på hva du spiser, kanskje i form av en diett

                                   .Mangler bilde

 

På en del gruppetimer eller av PTen blir man ofte motivert og «pushet» til å ta i det ytterste, og det passer jo egentlig fint for nå skal du virkelig komme i form. Så du presser deg godt. Og det har godt bra til nå. Sliten blir du, og det er litt stress å få tid til all treningen sammen med alt annet. De daglige gjøremålene med kjøring av barn, matlaging eller hva det nå er, de forsvinner jo ikke.

Forskning viser at dersom vi uten å ha tilstrekkelig grunnlag trener mye med høy intensitet så vil det medføre noen reaksjoner i kroppen som utfordrer oss i å fortsette over tid. Sannsynligvis er det en forsvarsmekanisme kroppen har for å hindre overbelastning. Det er begrenset hvor lenge man rett og slett kan holde på før kroppen sier stopp.

Blant annet kan hard trening hvor vi blir kraftig andpusten medføre at immunforsvaret blir svekket slik at vi lettere blir syk. Dette i motsetning til hvis treningen er innenfor det kroppen kan absorbere. I tillegg kan slik trening medføre økt utskillelse av stresshormoner i kroppen. Selv om treningen oppleves gøy og energigivende så vil du til slutt være så stresset (ofte ubevisst) at du må komme deg bort fra belastningen. Ofte tar denne prosessen 3-4 måneder. Med høy musikk og en utrolig motiverende instruktør eller PT, stress for å få passet inn treningen i timeplanen, slankekur osv går det ofte kortere tid.  Så da passer det at mange «gir opp» i mars-april.

                                                  Mangler bilde

Dersom du nå kjenner deg igjen så vil tipset være å roe litt ned på intensiteten. Gjerne å opprettholde treningsmengden men tillate deg å ta litt mindre i. Det gir god effekt å bli lett til moderat andpusten. Det som gir resultater er å holde på over tid. Trener du styrke vil det å fokusere på kroppskontroll i helkroppsøvelser være spesielt nyttig. Enkelt sagt, dersom man for eksempel i slyngetrening jobber med å få utførelsen av øvelsene til å se bra ut så trener man styrke i de musklene som kontrollerer kroppen. Og som de fleste av oss trenger å aktivere for å fungere godt i det daglige. Treningen kan være tung men uten at det belaster enkeltstrukturer i kroppen.

Det viktigste er å være aktiv over tid. Finn aktiviteter som oppleves bra og ikke brenn kruttet i løpet av kort tid. Hodet og/eller kroppen vil da som oftest si stopp på et eller annet tidspunkt.