Smågodt - vi velger selv

I dag er det lørdag, og jeg skal snart på butikken for å handle mat. Ofte kjøper jeg litt lørdagsgodt og det vil i dag være helt naturlig da det denne uken er så mye oppstyr rundt billig smågodt. Det blir smågodt på meg også, det har jeg tenkt på i flere dager. Spørsmålet er bare hvor mye kommer jeg til å kjøpe.

​​Folk hamstrer smågodt! Butikker går tom for smågodt! En bedrift fylte opp en handlekurv og kjøpte 70 kilo smågodt! Jeg er sikkert ikke den eneste som reflekterer rundt hva som får oss til å dette, hvilke motiv har vi for å velge å hamstre….og trykke i oss så mye «mat» som de aller fleste av oss vet har en del uheldige «bivirkninger».

smgodttrebiter

En ting er jeg overbevist om. Vi er alle ansvarlige for hva vi putter i oss av mat og drikke. Selv om butikkjedene utfordrer oss og myndighetene gjør lite for å hjelpe oss så er det jeg selv som tar valg om å jeg spiser snop eller ikke. Jeg kan ikke skylde på noen andre når de negative konsekvensene slår hardt tilbake, selv om det vil være fristende å si at det er Rema 1000, Kiwi eller andre sin skyld.

Når jeg hjelper og veileder mennesker om valg de tar så spør jeg ofte om hva de ønsker å oppnå. Når de oppgir grunn for valg så utfordrer jeg om de tenker at en god forklaring eller en dum unnskyldning. Det samme gjør jeg for meg selv når jeg står over for et valg. En god forklaring vil være et valg eller handling som fører livet mitt i den retningen jeg egentlig ønsker. Dumme unnskyldninger er det jeg sier til meg selv for å velge noe som fører livet mitt i en annen retning. I dette tilfelle har jeg ønsker om å ha en rimelig god helse, ha en kroppsvekt som jeg trives med og oppleve livet som godt. Med min kunnskap er det ikke tvil om at det å spise moderat eller mye godteri vil verken gjøre godt for helsen min eller kroppsvekten. Tvert imot! Så basert på det så er jeg glad for at jeg til nå ikke har kjøpt eller spist noe smågodt de siste dagene. Det store spørsmålet er om jeg vil oppleve livet som bedre dersom jeg nyter noen småbiter med sjokolade, lakris eller sure føtter.

Jeg tenker at dess mer jeg klarer å nyte av det som livet har å by på dess mer vil jeg oppleve livet som godt. Så dersom jeg må ha godteri eller kaker, champagne eller chablis, fantastisk utsikt eller strålende sol for å nyte livet så tenker jeg at livskvaliteten er begrenset. Håpet er at et knekkebrød, et glass vann fra springen og litt gråvær kan gjøre samme nytten. Også alt det som er imellom de to ytterkantene. Da må vel livet oppleves som rimelig bra?

Mange tenker at jeg er gjennomført sunn, trener mye, sover godt og spiser sunt. Dessverre er det ikke slik. Jeg «elsker» søtt og godt, ser på meg selv som en "søtmoms" og har nok inntatt godt over gjennomsnittlig mye sukker og andre godsaker. Jeg «vet» at dersom jeg kjøper inn snop eller annet så får jeg en stor utfordring med å ha det liggende i skapet. De dumme unnskyldningene kommer svømmende inni hodet mitt, jeg finner kjapt «gode argumenter» for å spise bare litt…og litt til…og enda litt mer. Så derfor har jeg laget meg en regel om ikke å kjøpe inn mer enn det som er fornuftig å spise.

Når jeg nå drar på butikken blir det spennende å se hvilke tanker som vinner i det avgjørende øyeblikket, når jeg står foran hyllene med smågodt….de gode forklaringene eller de dumme unnskyldningene!