En ideell treningsrutine består av øvelser for å forbedre kardiovaskulær effektivitet, og skaper muskelstyrke og utholdenhet sammen med økt smidighet. Fleksibilitetsøvelser er de som fungerer for å opprettholde fleksible ledd, spesielt ryggsøyler og forskjellige deler.
Å strekke seg uavhengig eller som en del av en treningsrutine har mange gunstige effekter som kan kjennes selv under trening alene. For å forstå fordelene ved å strekke eller trene fleksibilitet, er det viktig å forstå hvordan forskjellige kroppsvev opprettholdes.

Hva skjer når du strekker deg?

Som for muskler som mottar næringsstoffene sine direkte gjennom det vaskulære systemet gjennom raske utvekslingsrytmer, er det ikke noe aktivt forsyningssystem som for bruskvev som dekker endene av bein i leddene. Brusk mates nøyaktig ved forskyvning av partikler fra det omkringliggende leddvæsken, kjent som synovialvæske. For å kunne absorbere synovialvæske optimalt har brusk en måte å endre trykk og sugestyrke.

Det er nettopp denne regelmessige rytmiske utvekslingen som optimaliserer forsyningen til brusk som oppnås ved fleksibilitetsøvelser. Å delta i regelmessige tøyningsøvelser fører til en økning i bruskernæring og løsgjøring av alt bindevev. Mens du trenger tøyningsøvelser er det nødvendig med både ytre og indre konsentrasjon.

Husk disse strekningstipsene når du gjør følgende øvelser:

 • Varm alltid opp før du tøyer. Oppvarming gir kroppen din sjansen til å gi mye næringsrikt blod til området som skal utføres, noe som varmer muskler og smører ledd

  Ta noen langsomme strekk til det punktet hvor du kan føle spenning, men ikke vondt.
  Strekk aldri en revet eller skadet muskel med mindre du har konsultert legen din.
  Hold hver strekning i 20 til 30 sekunder.
  Fullfør alltid hver strekning for begge sider av kroppen din, hvis aktuelt.
  Avkjøl alltid og slapp av etter en strekkrutine. Med avkjøling kan du bidra til å forhindre muskelskader og smerter fra treningen din.